قطعاً میدانید که اگر شخصی به جرم پولشویی بازداشت شود، اموال او به طور کامل ضبط میشود و او دیگر اختیاری در این خصوص نخواهد داشت. وقتی که میخواهید حساب بانکی باز کنید، بندهایی در خصوص مصادیق پولشویی نوشته شده است که باید آنها را به دقت بخوانید و در این خصوص تعهد دهید که قرار نیست اتفاق خاصی رخ دهد.
حال سؤال پیش میآید که اساساً مفهوم، ماهیت و مصادیق پولشویی چیست و به چه معناست و چرا این کار جرم است؟ پس پیشنهاد میکنیم که تا انتها مقاله ما را دنبال کنید.
پولشویی به کسب درآمد هنگفت و بسیار بالا از طریق کسب و کار نامشروع، کاذب و غیر حلال گفته میشود و فردی که از این راه درآمد به دست آورده است، مجرم بوده و مجازات خواهد شد. اما درآمدی که افراد را از این راه سرمایه دار مینماید، در ظاهر حلال بوده و گویی هیچ مشکلی از این بابت وجود ندارد. حال جالب است که حتی این پول وارد اقتصاد میشود و حتی چرخه اقتصادی را دستخوش تغییراتی مینماید.
معمولاً این افراد با پولی که به دست میآورند معاملاتی را انجام میدهند و به اصطلاح سرمایهگذاری میکنند. در این فرآیند مال آنها چند برابر شده و ارزش پول بیشتر میشود. اما این کار از اساس اشتباه بوده و در صورت به هم ریختن چرخه اقتصادی باید از طریق مراجع قانونی مجازات شوند.
انواع پولشویی چیست
پولشویی در حالت کلی چهار نوع دارد که بسته به شرایط و ضوابطی که مشمول حال بدست آورنده میشود، این پولها تطهیر میگردند.
در مدل اول با نام درونی، درآمد در داخل کشور به دست میآید و در همان کشور مبداء تبدیل به سرمایه و ایجاد بازار اقتصادی میشود. افراد زیادی دارای شغل میشوند و این چرخه دائم در حال گسترش است و گویی هیچ اتفاقی رخ نداده است.
در مدل دوم نیز همانند مدل اول درآمد داخل کشور به دست میآید با این تفاوت که پولها در خارج از کشور سرمایهگذاری شدهاند و چرخه اقتصادی کشور مقصد دستخوش تغییراتی میشود. به طور مثال فردی با تاسیس سایت شرطبندی در داخل کشور، درآمد هنگفتی به دست میآورد و با سرمایهای که دارد و در حال بدست آوردن است اقدام به تاسیس بنگاه املاک، نمایشگاه خودرو، ساخت و احداث کارخانه در کشورهای دیگر مینماید. به این نوع پولشویی مهار شونده نیز میگویند.
در مدل سوم یا بیرونی درآمد نامشروع در خارج از کشور بدست آمده و در همان کشور و کشورهای دیگر به طور کامل شسته میشود.
مدل چهارم یا وارد شونده نیز به شیوهای گفته میشود که درآمد غیرمشروع حاصله در خارج از کشور به دست میآید و داخل خاک کشور وارد چرخه اقتصاد شده و به این شکل تطهیر میگردد.
جرم پولشویی چیست
در ابتدا اموال و عوایدی که از این راه بدست میآید به طور کامل و با مجوزهای قانونی ضبط گردیده و مصادره خواهد شد.
اگر مبلغ به دست آمده، عواید، ارزش اموال و املاک حدود ۱ میلیارد تومان باشد فرد به حبس تعزیری درجه 5 محکوم خواهد شد. به عبارتی دیگر هر چه میزان اموال بدست آمده بیشتر باشد درجه حبس نیز تغییر خواهد کرد. در برخی محکومیتهای مالی، جزای نقدی نیز در نظر میگیرند. به طور مثال برای قماربازی با نوع وسیله یا فرآیندی به ۱ الی ۶ ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق مجازات درنظر گرفته شده است.
مثالهایی از پولشویی در ایران
کشور ایران در رتبه اول تا سوم جرائم پولشویی قرار دارد و یکی از کشورهایی هست که فسادهای مالی گستردهای را در کارنامه خود دارد. اما خوشبختانه دستگاه قضا به سرعت این گونه جرائم را شناسایی مینماید و برای مفسدان اقتصادی مجازاتهای کیفری درنظر گرفته میشود.
همانطور که میدانید پولشویی اقتصاد کشور را با تغییرات گستردهای مواجه میسازد و در نظام اقتصادی و تزریق پول اختلالات بسیاری دیده خواهد شد. مجرمان احتمالاً از قانون پولشویی چیست و شامل چه مجازاتی میشود سر در نمیآورند و یا نسبت به این مسأله بیتفاوت هستند. اما در پایان خودشان به سنگینترین شکل ممکن مجازات خواهند شد. اگر بخواهیم در این خصوص مثال بزنیم میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- اختلاس مدیر عامل سابق بانک ملی ایران که به دلیل پولشویی و ایجاد اخلال در نظام اقتصادی کشور که به 20 سال حبس محکوم گردید و از کشور فرار کرد. متاسفانه او به بهانه بیماری برای مداوای خویش به خارج از کشور گریخت و در همان جا ساکن شد. با درآمدهای حاصل از کشور به فعالیت اقتصادی در کانادا میپردازد و اقتصاد کشور مقصد را تحت تاثیر قرار داد.
- اختلاس و پولشویی بابک زنجانی که به دلیل کلاهبرداری گسترده از شرکت نفت، ایجاد اخلال در نظام اقتصادی کشور و جعل اسناد به عنوان مفسد فی الارض شناخته شد. کلیه درآمد و عواید به دست آمده از این شخص توسط دولت ضبط گردید و اتهامات وی توسط مراجع قانونی در حال بررسی است. او اموال خود را در بانکهای خارج از کشور پس انداز مینمود و اقدام به سرمایهگذاری در بخش خصوصی نیز در کارنامه او دیده میشود.
فرم پولشویی چیست
فرمهای پولشویی در چهار دسته سهامبندی، قاچاق فلهای وجوه نقدی، معاملات پولی متمرکز و تجارت مبتنی بر پولشویی تقسیمبندی میشوند. در روش اول پول کثیف به دست آمده در بخشهایی کوچک همچون خرید ارز، خرید طلا، سرمایهگذاری در بازار بورس و فارکس سرمایهگذاری میشود. در روش دوم درآمد و یا پول نقد به دست آمده به مؤسسات مالی و اعتباری تزریق میشود و بدین گونه پول در کشور به جریان میافتد و به اصطلاح اقتصاد کشور تکان میخورد.
در سالهای اخیر ایجاد موسسات مالی و اعتباری با چندین سرمایهگذار و با گرفتن مجوزهای قانونی در کشور به وفور در حال شکلگیری بود و مجرمان اقدام به تاسیس بانک خصوصی مینمودند و به مردم خدمترسانی میکردند. در ظاهر این کار قانونی به نظر میرسید ولی در ادامه روند کار و با سپری شدن چندین سال جرم آنها به رسمیت شناخته شد.
در روش سوم فرد درآمد غیر قانونی و درآمد قانونی را تجمیع مینماید و اقدام به تاسیس کسب و کار مینماید. به طور مثال میتوان به راه اندازی بنگاه معاملات ملکی اشاره نمود. در این شرایط ردی از پول دیده نمیشود. در روش چهارم نیز هویت مالک مشروع قابل شناسایی نیست.
مضمون کلی پولشویی در این مقاله توضیح داده شد حالا میدانیم که تعهدی که در مورد شفاف بودن پولهایمان به دولت داریم چگونه باید شفاف باشد.اگر فکر میکنید باید بیشتر به مقوله پولشویی بپردازیم، دیدگاه و موضوعات مورد علاقهتان را برای ما ارسال کنید.
افزودن دیدگاه