انحصار وراثت چگونه انجام می شود؟

بهتر است بدانید که انسان ها از زمان حیات خود با یکدیگر تعاملی برقرار کرده است. در این بین آثار حقوقی هم بین آن ها به وجود آمد که از جمله آن ها باید به انحصار وراثت اشاره کرد.
در واقع این تعاملات بیشتر در زمینه مالی انجام شده و حتی پس از مرگ نیز ادامه خواهد داشت.
توجه داشته باشید پس از مرگ انسان چیزی که تعامل مالی خود را ادامه می دهد انحصار وراثت است و به همین منظور هر انسانی باید تکلیف مال خود را پیش از مرگ به صورت کامل مشخص کند.

از تقسیم تا فروش اموال ورثه نیاز به اخذ گواهی آن از طریق مراجع قانونی است. وراث پس از فوت متوفی نیاز به فروش یا انتقال ماترک خواهند داشت.

این امر بدون طی کردن مراحل اداری و قانونی امکان پذیر نیست. با خواندن این مقاله راهنمای کاملی را از انحصار ورثه دریافت خواهید کرد که با این آگاهی ها، راحت تر و ساده تر می توانید اقدام کنید.

  • انحصار وراثت چیست؟

همانطور که مطرح شد پس از مرگ یک عزیز، موضوع انحصار وراثت در میان نزدیکان فرد مطرح می شود. در این شرایط، لازم است وارثان فرد فوت شده و سهم الارث هر یک از این افراد مشخص می شود که به آن به اصطلاح، انحصار وراثت گفته می شود.

برای انجام کار های قانونی تقسیم اموال فرد متوفی، نیاز به دریافت گواهی انحصار وراثت است که این موضوع یکی از مراحل انحصار وراثت محسوب می شود. در ادامه با مراحل آن به ترتیب آشنا می شوید.

  • مراحل انحصار وراثت چیست؟

برای پیگیری مراحل انحصار وراثت لازم است چند گام را بردارید تا در نهایت بتوانید گواهی انحصار وراثت را دریافت کنید. در نتیجه انجام مراحل گام به گام انحصار وراثت، اموال فرد متوفی میان نزدیکان او تقسیم می شود.

  1. دریافت فرم مربوط به انحصار وراثت

به عنوان اولین مرحله از مراحل گرفتن انحصار وراثت، لازم است به شورای حل اختلاف شهری بروید که فرد متوفی در زمان فوت در آن شهر زندگی کرده است و پس از مراجعه به شورای حل اختلاف، فرم مربوط به آن را دریافت کنید. سپس، لازم است نام تمام افرادی که از فرد متوفی ارث می برند به همراه نسبتشان با او در فرم ثبت کنید. پس از اینکه مدارک لازم را فراهم کرده اید باید به شورای حل اختلاف مراجعه و فرم و مدارک را تحویل دهید.

  1. تایید وراثت

یکی از مهم ترین مراحل کار های انحصار وراثت دریافت استشهاد محضری است. لازم است به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید. در هنگام مراجعه، باید فرمی که از شورای حل اختلاف دریافت کرده و پر کرده اید را با اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی تمام وارثین و همچنین گواهی فوت متوفی را همراه خود داشته باشید.

در این مرحله دو شاهد لازم است. مهم است که این دو شاهد با وارثان فرد متوفی آشنا باشند. سپس در دفتر خانه، شهادت نامه ای آماده می شود که در آن با امضای شاهدان، وارثین فرد متوفی تایید می شوند.

به این فرم، استشهاد محضری نیز گفته می شود. به یاد داشته باشید که این شهادت نامه را بعدا لازم است به شورای حل اختلاف تحویل دهید.

  1. تعیین مالیات بر ارث

تعیین مالیات بر ارث یکی دیگر از مراحل انحصار وراثت است. پس از تایید وراث، لازم است تکلیف مالیات و اموال فرد متوفی مشخص شود.

در این شرایط، باید به همراه وارثین دیگر، فهرست کاملی از اموال فرد متوفی تهیه و آماده کنید و پس از آن به اداره دارایی مراجعه کنید تا مالیات بر ارث مشخص شود.

  1. مراجعه مجدد به شورای حل اختلاف

در این مرحله، لازم است مدارکی را به شورای حل اختلاف تحویل دهید که این مدارک عبارت اند از: فرم تکمیل شده مربوط به انحصار وراثت که در دفتر اسناد رسمی توسط همه وراث و شاهدان امضا شده است، کپی برابر اصل شناسنامه همه ورثه، کپی برابر اصل عقد نامه همسر متوفی، دادخواست انحصار وراثت، رسید مالیات بر ارث و گواهی فوت فرد متوفی.

علاوه بر این، اصل شناسنامه همه وارثین نیز موردنیاز است. برای طی شدن این مرحله، مراجعه یکی از وراث به همراه مدارک لازم، کافی است.

  1. اقدامات شورای حل اختلاف

پس از انجام مراحلی که مطرح شد ادامه کار به عهده شورای حل اختلاف است. مرجع قضایی در این مرحله، پس از بررسی مدارک، در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار تقاضای شما برای انحصار وراثت را منتشر می کند تا اگر وارث دیگری وجود داشته باشد با دیدن این آگهی به دادگاه مراجعه کند.

  1. اعتراض به انحصار وراثت

بعد از طی کردن مراحل دریافت گواهی انحصار وراثت و صدور گواهی، دو گروه از افراد می توانند به این موضوع اعتراض کنند.

دادستان قضایی در صورتی که تشخیص دهد متوفی ورثه ای ندارد و درخواست انحصار وراثت بی اساس است می‌تواند به انحصار وراثت اعتراض کند.

همچنین درصورتی‌که فرد دیگری ادعا کند که وارث فرد متوفی است می تواند اعتراض خود به تقسیم ارث را اعلام کند. این دو گروه می توانند اعتراض خود را اعلام کنند و درخواست تجدید نظر داشته باشند.

  1. تقسیم ارث

این آخرین مرحله از مراحل گام به گام انحصار وراثت است. بعد از انجام مراحل انحصار وراثت و دریافت گواهی آن می توانید برای تقسیم ارث اقدام کنید.

برای این امر، حضور تمام وراث یا وکلای آن ها ضروری است. شما با در دست داشتن گواهی انحصار وراثت اجازه برداشت از حساب بانکی فرد متوفی را پیدا خواهید کرد. همچنین، ملک فرد متوفی نیز به نام ورثه ثبت خواهد شد.

  • لزوم داشتن گواهی انحصار وراثت

برای انجام دادن تمامی امور حقوقی، امور بانکی و امور ثبتی و … گواهی الزامی است. در صورت عدم اقدام به دریافت گواهی، امکان تقسیم و یا انتقال ترکه و انجام اموری که مربوط به ادارات دولتی و بانک ها است، وجود نخواهد داشت.

انحصار وراثت چگونه انجام می شود؟
انحصار وراثت چگونه انجام می شود؟

سخن پایانی

توجه داشته باشید که اعطای وکالت برای انجام امور حصر وراثت تنها به وکیل دادگستری امکان پذیر است. در واقع وکالت تنها می تواند به یکی دیگر از وراث و یا یک وکیل دادگستری سپرده شود. به عنوان مثال وراث نمی توانند در این زمینه به دوستان، اقوام یا آشنایان خود وکالت دهند.

  • هنوز نظری ندارید.
  • افزودن دیدگاه
    کاری راش

    سامانۀ یکپارچۀ داوری، کارشناسی، مشاوره و وکالت «کاری راش» بزرگترین وکامل ترین مرجع حقوقی میباشد. کاری راش یک پلتفرم تخصصی و مبتنی بر فناوری هوشمند و بروز دنیا بوده که با ایجاد پلی میان متخصصان حقوقی زبده و کلیه افراد (کسب و کارها، شاغلین و مردم عام) سعی بر ارائه خدمت دارد.

    تازه ترین مطالب