همان طور که هر فردی در جامعه با کارت ملی یا شناسنامه شناخته می شود، اموال نیز باید مدارکی داشته باشند که از طریق این مدارک، ویژگی های آن ها به خوبی شرح داده شود و اموال مورد نظر را بتوان از این راه شناسایی کرد.
مدارک شناسایی برخی از اموال، به دلیل منقول بودن و استفاده عموم مردم از آن ها، اهمیت بیشتری دارد. اگر فردی اسناد سجلی را تغییر یا تحریف کند، مرتکب جرم شده و مشمول مجازات می شود. همین مورد درباره اسناد اموال نیز صادق است. به این صورت که اگر شخصی به تغییر یا تحریف مدارک شناسایی خودرو اقدام کند، جرم بوده و مجازات می شود.
بعضی از افراد بنا به دلایلی مانند عبور از طرح ترافیک یا عبور از برخی شهرها، به دستکاری یا تغییر شماره پلاک خودروی خود اقدام می کنند. منظور از دستکاری پلاک خودرو، هرگونه تغییر و کم و زیاد کردن اعداد و شماره های مندرج بر روی پلاک خودرو است.
در این مقاله به مجازات مرتبط با دستکاری پلاک خودرو اشاره خواهیم کرد. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
دستکاری پلاک خودرو چه مجازاتی دارد؟
اگر فردی به دستکاری پلاک خودرو اقدام کند، پلیس راهنمایی و رانندگی او را جریمه می کند، اما با توجه به این که این عمل، دارای جنبه عمومی نیز است، نه تنها تخلف بلکه یک جرم محسوب می شود و علاوه بر توقیف خودرو، فردی که به دستکاری پلاک اقدام کرده نیز به مراجع قضایی معرفی خواهد شد.
ماده 720 قانون مجازات اسلامی درباره موضوع دستکاری پلاک، این گونه بیان می کند:
«هرکس در ارقام و مشخصات پلاک وسایل نقلیه موتوری زمینی، آبی یا کشاورزی تغییر دهد یا پلاک وسیله نقلیه موتوری دیگری را به آن الصاق نماید یا برای آن پلاک تقلبی به کار برد یا چنین وسایلی را با علم به تغییر و یا تعویض پلاک تقلبی مورد استفاده قرار دهد و همچنین هر کس به نحوی از انحاء در شماره شاسی، موتور یا پلاک وسیله نقلیه موتوری و یا پلاک های موتور و شاسی که از طرف کارخانه سازنده حک یا نصب شده بدون تحصیل مجوز از راهنمای و رانندگی تغییر دهد و آن را از صورت اصلی کارخانه خارج کند، به حبس از شش ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.»
هر کدام از اعمالی که در این ماده قانونی به آن اشاره شده است، باعث از بین رفتن حق دیگران می گردد، اما از آن جایی که دستکاری پلاک از سایر موارد اهمیت بیشتری دارد، قانون گذار به طور دقیق در ابتدای ماده قانونی به آن اشاره کرده است.
آیا افرادی که پلاک را دستکاری می کنند، امکان تخفیف یا تبدیل مجازات آن ها وجود دارد؟
بله. طبق ماده 37 قانون مجازات اسلامی:
«در صورت وجود يك یا چند جهت از جهات تخفیف، دادگاه می تواند مجازات تعزيری را به نحوی که به حال متهم مناسب تر باشد به شرح زیر تقلیل دهد یا تبدیل کند.
الف- تقلیل مجازات حبس به میزان يك تا سه درجه در مجازات های درجه چهار و بالاتر.
ب- تقلیل مجازات حبس درجه پنج و درجه شش به میزان یک تا دو درجه یا تبدیل این مجازات و مجازات حبس درجه هفت حسب مورد به جزای نقدی متناسب با همان درجه.
پ- تبدیل مصادره کل اموال به جزای نقدی درجه يك تا چهار.
ت- تقلیل انفصال دائم به انفصال موقت به میزان پنج تا پانزده سال.
ث- تقليل سایر مجازات هاي تعزيري به ميزان يك يا دو درجه یا تبدیل آن به مجازات دیگر از همان درجه يا یک درجه پایینتر».
کلام آخر
اشخاصی که به دستکاری پلاک خودرو اقدام می کنند باید بدانند، این کار آن ها علاوه بر این که تخلف محسوب شده و توسط پلیس راهنمایی و رانندگی جریمه می شوند، جرم نیز است.
به جرم «دستکاری پلاک» در ماده 720 قانون مجازات اسلامی اشاره شده است که طبق آن، فرد مجرم به حبس از 6 ماه تا 1 سال محکوم می شود.
افزودن دیدگاه