آیا دختر بدون اجازه پدر می تواند ازدواج کند؟

آیا دختر بدون اجازه پدر می تواند ازدواج کند؟

یکی از مسائلی که از زمان گذشته تا کنون، خانواده های بسیاری را با مشکل مواجه کرده است، ازدواج دختر بدون اجازه پدر است. در بسیاری از موارد این چنینی، پدر با صلاحدید و میزان تجربه ای که دارد با ازدواج دختر خود، مخالفت می کند، اما در برخی از موارد نیز ممکن است، پدر دلایل منطقی و درستی برای مخالفت خود نداشته باشد، در چنین شرایطی باید چه کرد؟ آیا شرایطی وجود دارد که دختر بدون اجازه پدر بتواند ازدواج کند؟

با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا به سوالات مطرح شده پاسخ دهیم.

آیا دختر بدون اجازه پدر می تواند ازدواج کند؟

ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی ازدواج بیان می کند:

نکاح دختر باکره اگرچه به سن بلوغ رسیده باشد، موقوف به اجازه پدر یا جد پدر او است و هر گاه پدر یا جد پدری بدون علت موجه از دادن اجازه مضایقه کند، اجازه او ساقط و در این صورت دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهری که بین آنها قرار داده شده پس از اخذ اجازه از دادگاه مدنی خاص به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام نماید.

در چه مواردی ازدواج دختر بدون اجازه پدر و حکم دادگاه امکان پذیر است؟

1. در صورتی که پدر دیوانه باشد یا این که خود تحت قیمومیت اشخاص دیگر باشد.

2. در صورتی که دختر، پدر یا جد پدر نداشته باشد، اما خود بالغه باشد و صلاح و فساد خود را تشخیص دهد، اجازه خودش کافی است و احتیاجی به اجازه شخص دیگری ندارد.

3. در شرایطی که سن دختر بیشتر از سی سال باشد و قدرت تصمیم گیری درستی داشته باشد.

4. در صورتی که دختر باکرگی خود را به هر دلیلی غیر از ازدواج از دست داده باشد، نیازی به اجازه پدر برای ازدواج ندارد.

5. در صورتی که دختر باکره نباشد.

6. در صورتی که دختر در گذشته ازدواج کرده و شوهر او فوت شده باشد، در ازدواج بعدی احتیاجی به اجازه پدر یا جد پدری نیست.

آیا دختر بدون اجازه پدر می تواند ازدواج کند؟
آیا دختر بدون اجازه پدر می تواند ازدواج کند؟

7. در صورتی که پدر دختر بدون دلیل یا با دلیل غیرموجهی به دختر خود اجازه ازدواج ندهد، بنابر ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم، دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج کند و پس از اخذ اجازه در دادگاه مدنی با مراجعه به دفتر ازدواج نسبت به ثبت ازدواج خود اقدام کند.

8. در قانون قدیم، دادگاه ۱۵ روز به پدر مهلت می داد تا به دادگاه بیاید و دلیل خود را بگوید، اما در قانون جدید این مهلت برداشته شد.

9. در صورتی که دختر کارشناس ارشد باشد و همچنین دارای ۵ سال سابقه کار با بیمه باشد، می تواند بدون اجازه پدر ازدواج کند.

10. در صورتی که پدر یا جد پدری در قید حیات نباشد، به اجازه ی مادر احتیاجی نیست و دختر باید برای ازدواج، به دادگاه مراجعه کند.

کلام آخر

همان طور که در این مقاله به آن اشاره کردیم، یکی از مهم ترین احکام اسلام درباره ازدواج و تشکیل خانواده، رضایت پدر برای ازدواج دختر است و طبق قانون مدنی ایران، هر دختر باکره ‌ای که می خواهد ازدواج کند، باید پدر یا جد پدری او رضایت بدهد.

هر دختری که بالغ می شود، می تواند درباره ازدواج خود تصمیم بگیرد و اساسی ترین شرط برای ازدواج دختر، رضایت خود او است، اما برای عقد باید از پدر یا جد پدری کسب تکلیف کند.

در صورتی که پدر به دلایل غیرمنطقی و نادرستی با ازدواج دختر مخالفت کند، دختر می تواند با مراجعه به دادگاه و اخذ اجازه از آن، نسبت به ازدواج خود اقدام کند.

  • هنوز نظری ندارید.
  • افزودن دیدگاه
    کاری راش

    سامانۀ یکپارچۀ داوری، کارشناسی، مشاوره و وکالت «کاری راش» بزرگترین وکامل ترین مرجع حقوقی میباشد. کاری راش یک پلتفرم تخصصی و مبتنی بر فناوری هوشمند و بروز دنیا بوده که با ایجاد پلی میان متخصصان حقوقی زبده و کلیه افراد (کسب و کارها، شاغلین و مردم عام) سعی بر ارائه خدمت دارد.

    تازه ترین مطالب